Poslanstvo

Dobrodošli na prvem portalu z recepti iz sestavin izključno rastlinskega izvora.

Naše poslanstvo je pokazati, da je takšna kuhinja barvita, enostavna in zelo okusna!

Kaj so sestavine rastlinskega izvora?

Sestavine rastlinskega izvora so vsa živila, ki nam jih dajo rastline. To je sadje, zelenjava, škrobna živila, stročnice, oreščki, semena, gobe, alge,…

Torej so tukaj samo “priloge”?

Nikakor! Obroki, sestavljeni samo iz sestavin rastlinskega izvora so prav tako lahko celoviti in uravnoteženi ter nasitni.

Kaj pa beljakovine?

Vse beljakovine v osnovi nastanejo v rastlinah. Samo rastline imajo zmožnost, da iz dušika v zraku tvorijo aminokisline. Človek brez težav lahko pridobi vse esencialne aminokisline iz sestavin rastlinskega izvora.

Ali je to vegansko?

Vegani se prehranjujejo samo z živili rastlinskega izvora, vendar je veganstvo mnogo več, kot samo način prehranjevanja. Recepti iz sestavin rastlinskega izvora, ki so bile pridobljene brez izkoriščanja živali in okolja so tudi veganski.

Kdo lahko prispeva?

Recepte lahko prispevajo vsi, ki radi ustvarjajo v kuhinji. Dobrodošli so tako izvirni recepti kot tudi recepti, ki posnemajo jedi v prehranjevanju z živili živalskega izvora. Takim receptom bomo zaradi jasnosti v ime dodali #drugače!

Komu so recepti namenjeni?

Recepti so namenjeni vsem, ki uživajo v dobri hrani. Namenjeni so tako tistim, ki želijo v svoji prehrani zmanjšati količino živil živalskega izvora kot tudi tistim, ki so to že storili.

Za zdravje

Večina sodobnih bolezni (visok krvni pritisk, holesterol, sladkorna bolezen, avtoimune bolezni, rak,…), je zelo močno povezanih s sodobno prehrano. Uravnotežena rastlinska prehrana lahko znatno zmanjša verjetnost za nastanek teh bolezni in zavira njihov razvoj ter jih celo odpravi.

Za okolje

Proizvodnja živil živalskega izvora je izredno neučinkovita in za okolje zelo škodljiva. Za svoje delovanje potrebuje gromozanske količine zemlje in vode, proizvaja pa gromozanske količine odpadkov in toplogrednih plinov. Čeprav trenutno na zemlji proizvedemo več kot dovolj hrane za vse zemljane, še vedno obstaja lahkota, saj je levji delež te hrane namenjen živinoreji.

Za živali

Samo v Sloveniji za prehrano mesečno ubijemo več kot 3 milijone živali. Te živali večinoma živijo zelo mizerno življenje, kateremu sledi grozovita smrt. Živinoreja prav tako povzroča izumrtje mnogih živaliskih vrst.

Kje lahko izvem več?

Zelo priročen vir informacij so številni dokumentarni filmi, ki povzemajo in predstavijo rezultate številnih raziskav in člankov na temo prehrane (“What the Health”, “Cowspiracy”, “Earthlings” in še mnogi drugi).

Dober vir informacij povezanih z zdravjem so tudi številne knjige priznanih zdravnikov in raziskovalcev iz vsega sveta (T. Colin Campbell, dr. John McDugall, dr. Neal Bernard, dr. Michael Greger in še mnogi drugi).

Kontakt

Za kakršnakoli vprašanja ali predloge se lahko obrnete na zana@drugace.si

Deli z drugimi