Domači kremni namaz

Sestavine:

osnova

- 1/2 skodelice sončničnih semen
- 2 žlici sojinega jogurta
- 2 žlici limoninega soka
- 1/2 žličke gorčice
- sojino mleko
- sol in poper

opcijski dodatki

- strok česna
- manjša čebula
- čna sol
- kvasni kosmiči
- sveža zelišča

Postopek:

Domač sončnični kremni namaz je odlična alternativa sirnim namazom, uporabimo pa ga lahko tudi namesto majoneze ali tatarske omake.

Sončnična semena kuhamo v vreli vodi približno 10 minut. Hitro kuhanje semen je super alternativa za tiste, ki vedno pozabimo namočiti semena dan prej… Če imamo zelo zmogljiv mešalnik, pa kuhanje ali namakanje baje ni potrebno.

Semena dobro odcedimo in speremo pod mrzlo vodo ter jih damo v mešalnik. V mešalnik dodamo še 2 zvrhani žlici sojinega jogurta, 2 žlici limoninega soka in pol žličke gorčice. Po želji dodamo še česen, čebulo, kvasne kosmiče in začimbe. Solimo in popramo po okusu. Črno sol uporabimo, kadar želimo namaz, ki bolj spominja na majonezo, kvasne kosmiče in zelišča pa za bolj sirast namaz.

Mešalnik vklopimo in postopoma dodajamo sojino mleko. Mleko prenehamo dodajati, ko mešalnik “zagrabi” in je masa dovolj redka, da jo lahko melje brez našega posredovanja. Meljemo dokler ne dobimo gladke mase – 1 do 2 minuti.

Namaz na fotografiji smo začinili s strokom česna, kvasnimi kosmiči in drobnjakom.

Deli z drugimi

Komentirajte prvi.

Pustite komentar