Avokado maki

Sestavine:

za riž

- 200g riža za sushi
- 2 žlici riževega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja ali sladila po izbiri
- ščepec soli
- voda

za nadev

- 1 srednje velik zrel avokado
- 1 srednje velik korenček
- 1 žlica črnih sezamovih semen
- listi nori alg

za pomako

- sojina omaka
- sriracha omaka in wasabi pasta* - po želji, za ljubitelje pekočega

pripomočki

- bambusova podlaga za zvijanje sushija

Postopek:

Riž za sushi skuhamo natančno po navodilih na embalaži. Tukaj je priprava riža izjemnega pomena za končni rezultat. Za najboljši izdelek mora biti riž kuhan ravno prav, zrna pa ne smejo biti polomljena in preveč zlepljena. Zato riž pred kuhanjem dobro operemo, natančno odmerimo vodo in med kuhanjem ne mešamo.

Ko je riž kuhan ga prenesemo in razgrnemo v široko posodo, kjer se bo lažje ohladil.

Ta čas pripravimo začimbe in nadev.

V skodelici zmešamo rižev kis, sladkor in sol z žlico vrele vode. Tako pripravljeno omako enakomerno prelijemo čez ohlajen kuhan riž. Riž čim bolj nežno premešamo, da se začimbe porazdelijo in da se zrna ne poškodujejo.

Avokado narežemo na krhlje, korenček pa na palčke.

Na bambusovo podlago s hrapavo stranjo navzgor položimo list nori alge. Riž enakomerno razporedimo po algi, na vrhu pa pustimo približno 2cm debel pas brez riža.
Po sredini vzdolž riža posujemo sezam, nanj pa položimo pas avokada in korenja.
S pomočjo podlage zapognemo rob, nato pa z zadnjimi prsti na obeh straneh primemo nadev, med tem ko s preostalimi prsti zapognemo algo čez nadev (s prst zvitek učvrstimo tako da rob zarinemo nekoliko v nadev). Prazen pas premažemo z malo vode in tako naš zvitek zavijemo do konca ter zalepimo.

Postopek ponavljamo dokler ne porabimo nadeva.

Zvitke narežemo na približno 2cm debele kose in postrežemo s sojino omako ter pekočo omako po izbiri.

Deli z drugimi

Komentirajte prvi.

Pustite komentar